Overzicht van de verschillende soorten HDMI kabels

Waarschijnlijk ben je op dit artikel uitgekomen omdat je meer wilt te weten komen over de verschillende soorten HDMI kabels. We gaan eerst in op de reguliere HDMI-variant die gebruikt wordt voor computers, tv’s en beamers. Hierna behandelen we ook de andere type HDMI-aansluitingen, namelijk Micro-HDMI en Mini-HDMI.

Er zijn vier verschillende soorten reguliere HDMI kabels die geschikt zijn voor het aansluiten van een tv/beeldscherm:

  • High Speed met Ethernet
  • High Speed zonder Ethernet
  • Standard Speed met Ethernet
  • Standard Speed zonder Ethernet

Bij veel winkels vind je ook met goud afgewerkte varianten van bovenstaande soorten kabels in het assortiment terug. In het artikel: ‘Heeft de aanschaf van een dure gold plated HDMI kabel zin?’ kan je daar meer over lezen.

Standaard snelheid of ga je toch voor High Speed HDMI?

De ‘Standard Speed’ HDMI kabels ondersteunen pixelresoluties tot 1080i. De ‘High Speed’ varianten ondersteunen ook beduidend hogere schermresoluties. Het prijsverschil tussen een standaard en hoge snelheid HDMI kabel is vaak verwaarloosbaar. Indien mogelijk raden we dus altijd de ‘High Speed’ versie aan. Tegenwoordig wordt de standaard snelheid versie ook bijna niet meer aangeboden in winkels, daar het eigenlijk een verouderde uitvoering is die geen voordelen biedt boven ‘High Speed’. Bovendien hebben nieuwe tv’s veelal resoluties die veel hoger dan 1080i of 1080p (HD-kwaliteit) in te stellen zijn. Het is dan zonde als een ‘Standard Speed’ kabel je hierin afremt.

Ethernet over HDMI

Of het voor je zin heeft om een HDMI kabel aan te schaffen met Ethernet ondersteuning is maar de vraag. Er zijn weinig hardware apparaten die gebruikmaken van HDMI Ethernet koppelingen. We raden je dus aan eerst na te kijken of je wel behoefte hebt aan een HDMI kabel met Ethernet ondersteuning. Heb je al zo’n kabel in je bezit en maak je niet gebruik van een apparaat met Ethernet, dan is er in principe geen vuiltje aan de lucht. HDMI kabels met Ethernet functionaliteit interfereren niet met apparaten die zonder Ethernet werken.

Andere opmerkingen die je helpen bij je keuze

Vaak wordt er geadverteerd dat duurdere HDMI kabels ook ondersteuning bieden voor HDMI 1.4, 3D beeld, en hogere verversingssnelheden als 120 of 240Hz en ARC (Audio Return Channel) soepel ondersteunen. Dit zijn echter eigenschappen die elke HDMI kabel ondersteunt. Laat je dus niet verleiden door deze marketingverhalen en schaf gewoon de voordeligste optie aan.

Bij HDMI neemt de beeldkwaliteit niet af naarmate er gekozen wordt voor langere kabels. Er is echter wel een punt waarbij het signaal geheel wegvalt. In dat geval dien je een versterker tussen de aan elkaar gekoppelde HDMI kabels te plaatsen. Maak je echter niet druk. Hiervan is alleen sprake als het echt om tientallen meters afstand gaat, bijvoorbeeld bij festivals. Twijfel je echter of een kabel van 2 meter wel lang genoeg voor in huis is dan kan je zonder risico een langere kabel aanschaffen, bijvoorbeeld een van een meter langer. Het verschil in kosten is zeer marginaal.

Last, but not least. Binnenkort komt HDMI 2.0 uit. Wij verwachten dat het nog lang gaat duren voordat producten specifiek gemaakt worden voor deze verbeterde versie van HDMI. De HDMI 1.0 kabels kunnen echter ook apparaten verbinden die op 2.0 zijn ingericht.

En hoe zit het dan met de andere varianten: Micro en Mini HDMI?

Micro, Mini en Normale HDMIType A, C en D HDMI kabels

In sommige computers en tablets vind je uitgaande micro-HDMI poorten terug. In veel smartphones zit een mini-HDMI aansluiting verwerkt. Met behulp van adapters en verloopstukken zoals de micro-HDMI naar HDMI verloopstekker kan je daarna ook reguliere HDMI (Type A) kabels aansluiten op deze kleinere poorten.

Reacties uitgeschakeld voor Overzicht van de verschillende soorten HDMI kabels