Mijn computer heeft een andere poort dan mijn beeldscherm

Als je net een nieuwe computer of beeldscherm hebt gekocht kan het gebeuren dat je er achter komt dat je niet dezelfde kabeluitgangen (poorten) op je apparaten hebt zitten. Met behulp van een kabeladapter of kabel omvormer (met stroom) kan je dan het signaal van de ene kabelstandaard omzetten naar de andere kabelstandaard. Bijvoorbeeld van HDMI uit je computer naar VGA in een beeldscherm.

Soms gebeurt het ook dat mensen met meerdere beeldschermen willen werken, terwijl hun computer van elke kabelstandaard met slechts één poort is uitgerust. Ook in die gevallen biedt het gebruik van een adapter uitkomst. Je kunt dan bijvoorbeeld twee beeldschermen aan de computer aansluiten, waarbij een met behulp van een adapter met een ander type poort verbonden kan worden.

Wat zijn de meest gebruikte adapters?

Vaak komt het voor dat mensen nog een beeldscherm of beamer in huis hebben die alleen voorzien is van een VGA-poort. Moderne laptops kennen deze aansluitingen echter niet meer en zijn geheel overgestapt naar HDMI (en in mindere mate mini-DisplayPort). Het gebruik van een HDMI naar VGA of Mini-DisplayPort naar VGA adapter stelt je dan instaat je computer te verbinden met het beeldscherm.

Er zijn ook adapters die het juist mogelijk maken een ‘oudere’ computer te koppelen aan een modern beeldscherm. De bekendste omvormer is hierbij de VGA naar HDMI omvormer waarmee de VGA poort van de computer via een van stroom voorzien kastje gekoppeld kan worden aan een HDMI kabel die in een HDMI beeldscherm gestoken wordt.

Verder zijn er nog verloopstekkers voor het omzetten van Micro-HDMI naar HDMI, DVI naar HDMI of VGA en vele andere varianten.

Reacties uitgeschakeld voor Mijn computer heeft een andere poort dan mijn beeldscherm