Wat is HDCP en waarom heb ik ermee te maken?

Waarschijnlijk heb je zojuist een melding gekregen dat je tv of HDCP dient te ondersteunen om beeldmateriaal af te spelen en vraag je je nu af wat HDCP is en hoe je hier mee om moet gaan. In dit korte artikel gaan we in op deze vragen.

Wat is HDCP?

HDCP staat voor High-bandwidth Digital Copy Protection. Het is een door chipmaker Intel ontwikkelde technologie die als doel heeft te voorkomen dat met copyright beschermd HD beeldmateriaal op een ander apparaat getoond kan worden. Het idee hierachter is dat derden op die manier niet de films kunnen overnemen en gratis kunnen bekijken.

Laten we een voorbeeld geven. Een BluRay speler is voorzien van de HDCP technologie en wordt verbonden met een tv, zodra een film wordt gestart gaat de technologie na of beide apparaten (mediaspeler en tv) voorzien van een HDCP bescherming. In het geval de tv niet een HDCP encryptie kent zal de film geblokkeerd worden. De volgende melding verschijnt dan in het scherm: ‘Voor het afspelen van dit materiaal is HDCP vereist.’

‘Hoe valt deze blokkade te omzeilen?’ Vraag je je nu waarschijnlijk af. Kortgezegd kan dat niet. Er is een methode, die zeer ingewikkeld is waarbij er een aantal draden van de hardware poorten anders gesoldeerd moeten worden, maar dit raden wij ten stelligste af. De enige reeele optie is een mediaspeler en tv/beeldscherm te gebruiken die beide wel of beide niet met HDCP werken.

Waarom gebruikt men HDCP?

De manier waarop de HDCP technologie wordt toegepast levert vooral ongemak op. Mensen die niet voornemens zijn van copyright voorzien materiaal illegaal te delen worden belemmerd in het kijken van filmmateriaal in en om huis. HDCP levert hardware fabrikanten de mogelijkheid om tijdelijk meer producten te verkopen. Je hebt als consument immers apparaten nodig die compatibel met elkaar zijn. Daarnaast spelen ze hier in op de wens van de muziek- en filmindustrie om hun beeldmateriaal beter te beschermen. Kortom, de eindgebruiker heeft geen direct baat bij HDCP.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is HDCP en waarom heb ik ermee te maken?