Heeft de aanschaf van een dure gold plated HDMI kabel zin?

Laten we eens ingaan op een interessant fenomeen. Veel elektronica zaken verkopen twee varianten HDMI kabels, voordelige exemplaren en premium ‘gold plated’ kabels. Voor deze aan de connectoren met een dun laagje goud afgewerkte kabels betaald men tot wel vier keer de prijs ten opzichte van een ‘normale’ HDMI kabel, maar bieden die kabels wel meer kwaliteit?

Welke voordelen biedt een met goud afgewerkte kabel

‘Gold plated’ verbindingen hebben alleen zin bij de overdracht van analoge signalen, en HDMI is digitaal. Dit heeft te maken met de betere geleidbaarheid van signalen t.o.v. andere metalen connectors (ijzer/aluminium/ andere legeringen). Aangezien bij de toepassing waarvoor een HDMI kabel veelal gebruikt wordt de te overbruggen afstand kort is maakt het niet uit wat je koopt, overal zal de kwaliteit hetzelfde zijn. De enige reden waarom je gouden connectors zou kunnen nemen is dat deze minder snel (of niet) oxideren in de loop van de tijd.

Doorgaans worden HDMI kabels gebruikt in de woonkamer of slaapkamer waar de tv of (spel)computer vaak te vinden zijn. Deze kamers kennen over het algemeen geen grote temperatuurschommelingen en zijn niet al te vochtig te noemen. De kans op roestvorming op de kabel is dus eigenlijk behoorlijk klein. Kortom, de hoge aanschafprijs van een ‘gold plated’ digitale kabel wegen niet op tegen de geringe voordelen die het de gebruiker biedt.

Reacties uitgeschakeld voor Heeft de aanschaf van een dure gold plated HDMI kabel zin?