Hoe sluit ik een Raspberry Pi aan op een VGA scherm?

De Raspberry Pi is een fantastische micro-computer waarmee je naar hartenlust apparaten en systemen kunt bouwen. Wat we alleen vaak tegenkomen is dat Raspberry gebruikers een VGA beeldscherm willen aansluiten op de HDMI poort van het apparaatje en dan niet weten hoe dit goed aan te pakken.

Op Actiekabel.nl bieden we een betaalbare HDMI naar VGA adapter aan die geschikt is voor elk type Raspberry Pi en je instaat stelt de computer te koppelen aan een groot VGA scherm. Wat echter vaak wel moet gebeuren is dat er een aantal instellingen gewijzigd dienen te worden op de Raspberry zelf.

Waarom moeten er instellingen gewijzigd worden?

Ongeacht welke Linux versie je op de Raspberry Pi hebt geïnstalleerd, is er bij de standaard instellingen vaak geen rekening gehouden met het gebruik van converters. Zolang je van HDMI naar HDMI beeld doorzet werkt dan ook alles uitstekend. Door een paar kleine wijzigingen door te voeren in de /boot/config.txt file wordt de kabel herkend en zet deze haarscherp beeld door naar het VGA scherm. Op een desktop/laptop zouden deze instellingen via de Bios worden gewijzigd, echter kent de Raspberry geen Bios of configuratiescherm en staat het hardware output wijzigingen in de live omgeving toe.

Het enige wat er aan het bestand toegevoegd dient te worden is de volgende lijn code: hdmi_force_hotplug=1

In het geval dit niet het gewenste resultaat oplevert kan een wijziging nodig zijn van de HDMI_mode (pixelresolutie van het beeld) en eventueel dient de timing van het scherm aangepast te worden via een wijziging van CEA/EDID of DMT (Display Monitor Timing). Afhankelijk van jouw Raspberry versie dient dan CEA of DMT gekozen te worden. Op http://elinux.org/RPiconfig vind je hier meer informatie over.

Er bestaat trouwens ook een geringe kans dat je pech hebt en een VGA scherm/beamer bezit die het signaal blijft tegenhouden. De kans hierop is gelukkig erg klein.

Bij vragen, onduidelijkheid of tips horen we het graag van je. We streven ernaar zo goed mogelijk informatie aan te bieden over de toepassing van hardware kabels en adapters.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe sluit ik een Raspberry Pi aan op een VGA scherm?