Mijn adapter werkt niet op mijn MacBook wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat je MacBook, MacMini of Apple TV het beeldsignaal niet doorzet wanneer je gebruikmaakt van een kabeladapter. Dat kan gebeuren in situaties waarbij je van HDMI (uit de Apple) naar VGA of van Thunderbolt naar DVI/VGA beeld wilt realiseren. Er zijn dan drie dingen waarvan sprake kan zijn.

Apple heeft bij een aantal van haar computers de HDMI poort zo ingesteld dat het geen analoge signalen ondersteunt. De enige reden die we hiervoor kunnen bedenken is dat ze liever willen dat er adapters worden aangesloten op Thunderbolt, omdat ze daar patent op hebben en deze dure adapters kunnen verkopen. Bovendien zien ze liever dat gebruikers een nieuw Apple computerscherm aanschaffen (Thunderbolt of HDMI ondersteunend), dan dat er gewerkt wordt op een oud VGA-beeldscherm. Toegegeven, het gaat hier om een veronderstelling. We kunnen geen andere logische verklaring voor dit ongemak vinden, daar alle andere hardwaremerken wel het omvormen van HDMI (digitaal) naar VGA (analoog) ondersteunen.

Ten tweede kan de grafische kaart er moeite mee hebben dat er een scherm met te hoge resolutie wordt aangesloten. Het terugschakelen van de resolutie of het updaten van verouderde videokaart drivers kan dan uitkomst bieden. Indien je al meerdere schermen hebt aangesloten kan het extra scherm ook teveel vragen van de grafische kaart.

Het derde waar je naar kunt kijken is of de Parameter RAM (werkgeheugen) van je MacBook niet vol is. Een reset van de PRAM biedt dan uitkomst omdat het voldoende buffer oplevert om nieuwe beeldschermaansluitingen te ondersteunen. De volgende stappen moet je hiervoor doorlopen:

  • Zet de computer uit.
  • Zoek de volgende toetsen op het toetsenbord: Command, Option, P en R. In stap 4 moet u deze toetsen tegelijk ingedrukt houden.
  • Zet de computer aan.
  • Druk onmiddellijk op Command + Option + P + R en houd deze toetsen ingedrukt. U moet op deze toetscombinatie drukken voordat het grijze scherm verschijnt.
  • Gebruik Systeemvoorkeuren om de instellingen te herstellen.
  • Houd de toetsen ingedrukt totdat de computer opnieuw is opgestart en u het opstartgeluid voor de tweede keer hoort. Laat de toetsen los.

Hierna zouden adapters van Thunderbolt naar DVI of VGA weer perfect herkend moeten worden.

Reacties uitgeschakeld voor Mijn adapter werkt niet op mijn MacBook wat kan ik doen?