Overzicht van alle soorten DVI-kabels

Waarschijnlijk ben je wel eens een DVI-kabel tegengekomen en wellicht vroeg je je toen af waar de verschillende types voor bedoeld zijn. In dit artikel geven we je uitleg over de verschollende varianten en toepassingen van DVI.

De afkorting DVI staat voor ‘Digital Visual Interface’ en wordt gebruikt om beeldschermen te verbinden met een laptop, PC, mediaspeler of met een ander weergave apparaat, zoals een beeldscherm of beamer.

Er zijn verschillende soorten DVI kabels. Voor de duidelijkheid volgt hier een opsomming van de verschillende typen. Verderop in het artikel volgt meer uitleg:

 • DVI-A – Voor analoge signalen;
 • DVI-D Single Link – Voor digitale beeldsignalen met lage resolutie;
 • DVI-D Dual Link – Voor digitale beeldsignalen met hoge resolutie;
 • DVI-I Single Link – Voor digitale én analoge beeldsignalen met lage resolutie;
 • DVI-I Dual Link – Voor digitale én analoge beeldsignalen met hoge resolutie;
 • DVI-D HDCP – Verschillend van DVI-A, DVI-I en DVI-D draagt dit type interface de codering HDCP met zich mee om illegaal gebruik van copyright beschermd videomateriaal tegen te gaan.

 • DVI-A

  DVI-A naar VGA Kabel foto

  De DVI-A kabel transporteert alleen analoge signalen en wordt meestal gebruikt tussen een computer met een VGA aansluiting en een LCD monitor met een DVI aansluiting. Let er bij deze aansluiting op dat de monitor geschikt moet zijn voor een analoog ( DVI-A ) signaal.

  DVI-A naar VGA kabel Het design van een DVI-A naar VGA Kabel.

  DVI-D

  Single Link DVI-D Kabel foto

  DVI-D kabels kunnen enkel digitale signalen doorzetten.

  DVI-D Single Link kabels zijn geschikt voor lage tot gemiddelde resoluties. De maximale stabiele resolutie is 1280×1024 op een lichtverversingssnelheid van 85Hz. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de betreffende apparaten en neem als je twijfelt een Dual link kabel.

  Een Dual link kabel ondersteunt hogere resoluties. De dual link kabel heeft meer pennen, en de apparatuur waarop de kabel wordt aangesloten moet wel gaatjes in de connector hebben voor deze extra pennen. Veel single link DVI-D poorten ondersteunen ook dual link, voor de zekerheid raden we je aan dit altijd even op je eigen systeem na te kijken.

  Single Link DVI-D Kabel Het design van een Single Link DVI-D Kabel.

  Reeds eerder las je dat een DVI-D Dual Link kabel geschikt is voor hogere resoluties en hogere verversingsfrequenties. Hieronder zie je een foto van de DVI-D dual kabel.

  Dual Link DVI-D Kabel foto

  Dual Link DVI-D Kabel Het design van een Dual Link DVI-D Kabel.

  DVI-I

  Single Link DVI-I Kabel foto

  DVI-I kabels transporteren digitale én analoge signalen.

  DVI-I Single Link kabels zijn geschikt voor lage tot gemiddelde resoluties, in ieder geval tot een resolutie van 1280×1024 bij 85Hz. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de betreffende apparaten en neem in twijfelgevallen een Dual link kabel.

  Een Dual link kabel kan altijd een single link kabel vervangen, en kan hogere resoluties aan, maar moet wel in de betreffende apparatuur passen. De dual link kabel heeft meer pennen, en de apparatuur waarop de kabel wordt aangesloten moet wel gaatjes in de connector hebben voor deze extra pennen. Meestal is dat wel het geval, maar we raden je aan dit altijd even van te voren na te kijken.

  Single Link DVI-I Kabel Het design van een Single Link DVI-I Kabel.

  DVI-I Dual Link

  Deze kabel is geschikt voor digitale én analoge signalen en is ook geschikt voor hoge resoluties en hoge verversingsfrequenties.

  Deze kabel kan gebruikt worden in plaats van alle andere DVI kabels.

  Let wel op één ding!

  Bij deze kabel zijn alle pinnetjes aanwezig (29 stuks), de connectors van de apparaten waarop deze kabel wordt aangesloten moeten dus ook voorzien zijn van alle 29 gaatjes, anders past de kabel er niet in en zal het ook niet kunnen werken.

  Dual Link DVI-I Kabel Het design van een Dual Link DVI-I Kabel, alle pennen zijn gebruikt.

  Bron: http://www.dvi-kabel.eu/

Reacties uitgeschakeld voor Overzicht van alle soorten DVI-kabels