Overzicht van alle soorten USB-aansluitingen

Voor een grote variëteit aan apparaten wordt er bij het verbinding maken gebruik gemaakt van USB. Door de jaren heen zijn er verschillende typen USB-aansluitingen ontwikkeld, voor de overzichtelijkheid bieden wij in dit artikel over de verschillende soorten uitleg.

Verschillende soorten USB

De USB aansluitingen zijn er in meerdere uitvoeringen, afhankelijk van het apparaat en de toepassing daarvan maken fabrikanten de keuze voor welk type wordt geopteerd. De werking van USB blijft echter ongewijzigd (tot USB-C, red.). Zo gebruik je voor het aansluiten van een printer weer een andere USB kabel dan wanneer je je mobiele telefoon aansluit. Om het voor iedereen duidelijk te houden volgt hieronder een lijst met verschillende soorten USB aansluitingen.

USB A

Dit is de standaard USB aansluiting. Deze aansluiting vind je bijna op alle USB kabels. Dit is de zijde die in de computer kan. Deze aansluiting heet USB A. USB sticks zijn ook op basis van deze variant gemaakt, net als muizen en toetsenborden.

USB B

Dit is de versie die voor printers gebruikt wordt. USB B is meer vierkant.

USB-B Mini

USB Mini vind je vaak terug op iets oudere camera’s, telefoons, externe harde schijven, etc. Deze versie is een stuk compacter dan de normale USB A versie.

USB-B Micro

USB Micro is de kleinste versie van USB. Tegenwoordig erg vaak gebruikt in smartphones omdat deze steeds kleiner worden. Het verschil met USB Mini is duidelijk te zien aan het feit dat de Micro stekker een stuk platter is.

USB-C

Deze nieuwe variant gaat naar aller waarschijnlijkheid grote gevolgen hebben voor de hardware markt. Apple heeft onlangs aangegeven op de nieuwste MacBook’s met één USB-C poort te gaan werken. Gebruikers moeten hierdoor allemaal kabels en hubs gaan aanschaffen om beeldscherm, muis, toetsenbord en oplader aan te sluiten. USB-C ondersteunt dus ook het opladen van laptops, snelle beeldoverdracht – op basis van USB 3.0 – en het koppelen van verschillende devices.

USB-C is gelukkig niet door Apple ontwikkeld, wat het mogelijk maakt voor andere hardware merken om ook geleidelijk aan over te stappen naar deze nieuwe ontwikkeling. Naar onze verwachting gaat USB-C op den duur voor beeldschermaansluitingen HDMI en Mini-Displayport verdrijven van het toneel. USB-C zou dan de universele standaard kunnen worden voor computer opladers, beeldschermen en nog veel meer. We zijn benieuwd!

USB-E

Deze variant vind je alleen in auto elektronica terug.

In dit diagram vind je alle varianten terug:

USB Varianten Wikipedia

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/USB#Mini_and_micro_connectors

USB snelheden

Nu bestaat USB al een tijdje, en zijn er steeds nieuwere versies uitgekomen. Simpel gezegd heb je tot op heden vijf verschillende overdrachtssnelheden bij USB, namelijk:

  • USB 1.0 – Enkel op eerst uitgebrachte USB kabels: datasnelheid tot 1,5 Mbit/s;
  • USB 1.1 – Dit is de standaard USB: datasnelheid tot 12 Mbit/s;
  • USB 2.0 – Hetzelfde als USB 1.1, echter een stuk sneller: datasnelheid tot 480 Mbit/s;
  • USB 3.0 – Hetzelfde als de voorgangers, echter weer een stuk sneller:datasnelheid tot 5 Gbit/s.
  • USB 3.1 – Bi-directionaal toepasbaar, even snel als Thunderbolt:datasnelheid tot 10 Gbit/s.

In principe zijn alle kabels met verschillende snelheden compatibel met elkaar. Sluit je echter een USB 1.1 of USB 2.0 apparaat aan op een USB 3.0 aansluiting, dan zal de maximale snelheid nooit hoger zijn de langzaamste aangesloten versie. Een USB stick met USB versie 2.0 zal dus op de snelheid van USB 2.0 werken. Ook als je deze op een USB 3.0 aansluiting aansluit.

Reacties uitgeschakeld voor Overzicht van alle soorten USB-aansluitingen