Is een USB naar beeldscherm adapter zinvol of niet?

In toenemende mate krijgen wij de vraag of het mogelijk is om vanaf een USB poort een beeldscherm of projector aan te sluiten. Het korte antwoord op deze vraag is ja, het wat langere antwoord hierop geven we graag in dit artikel. Er zitten namelijk een aantal voor- en nadelen aan het converteren van een USB signaal naar een videosignaal.

USB converteren is een zwaar proces

Een beeldscherm verbonden met USB is niet verbonden met de grafische kaart en maakt als gevolg daarvan geen gebruik van de rekenkracht van deze kaart. In plaats daarvan wordt de processor ingezet, wat bij gebruik van meerdere schermen erg belastend kan zijn. Er zal sneller sprake zijn van vertraging of vastlopen, omdat de processor overbelast in haar rekenprocessen. Het afspelen van video content of het spelen van een game is dan ook niet aanbevolen. Voor die doeleinden kan je beter gebruik maken van een adapter of kabel direct aangesloten op de grafische kaart.

De DisplayLink technologie waarop de meeste USB naar video omvormers is gebaseerd wordt nog regelmatig van updates voorzien en werkt lang niet op elke hardware configuratie stabiel.

Bovendien zijn USB naar video adapters vaak erg prijzig, een USB naar HDMI adapter kost vaak drie keer zoveel als een adapter warmee van de ene naar de andere videostandaard een signaal omgevormd kan worden.

Bij computers met een USB 3.0 poort werkt het doorgaans het beste omdat die USB standaard erg hoge datasnelheden aan kan.

In welke situaties biedt een USB naar HDMI/DVI/DisplayPort adapter uitkomst?

Bij te weinig beschikbare videopoorten op de grafische kaart, biedt een aansluiting over USB uitkomst.

Wanneer je onbeperkt veel schermen wilt kunnen aansluiten, kan je in een USB hub meerdere adapters aansluiten. Houd er wel rekening mee dat je computer dit qua rekenkracht aan moet kunnen. Bij het aansluiten op een videokaart word je immers beperkt door het aantal beschikbare poorten en de maximale ondersteuning voor meerdere schermen. Bij moderne grafische kaarten is er doorgaans voor drie schermen ondersteuning.

Conclusie

Als het mogelijk is om het beeldscherm met een ‘normale’ video uitgang te verbinden raden we je dat aan.