Compatibiliteit van Thunderbolt en Mini-DisplayPort

Het zal je niet verbazen dat elke kabel een eigen aansluitpoort kent. Zo heb je USB (in verschillende varianten), HDMI en vele anderen. Vaak krijgen wij de vraag of Thunderbolt en Mini-DisplayPort hetzelfde is of dat het niet op elkaar aangesloten kan worden. Graag gaan we in dit korte artikel op die vraag in.

Thunderbolt is niet geheel hetzelfde als Mini-DisplayPort, maar is een verbeterde, door Apple gepatenteerde versie van de bestaande DisplayPort-technologie. Thunderbolt kan veel sneller data overbrengen en kan gezien worden als de opvolger van mini-DisplayPort. Thunderbolt is ‘backwards compatible’ met Mini-DisplayPort, maar mini-DisplayPort is niet compatibel met Thunderbolt. Simpel gezegd Thunderbolt is altijd ook een mini-DisplayPort poort, maar andersom gaat dit niet op.

Dit betekent dat het fysiek mogelijk is een apparaat werkend op Thunderbolt te verbinden met een MacBook met een DisplayPort of mini-DisplayPort, maar er zal geen verbinding tot stand komen. Als je echter een DisplayPort beeldscherm aansluit op een MacBook met Thunderbolt poort dan komt er wel een verbinding totstandt.

ThunderboltVSDisplayPort

Apple’s nieuwe Thunderbolt-aansluiting (links) en de mini-DisplayPort-aansluiting (rechts).

Wanneer kan het met elkaar verbonden worden?

Dit werkt wel: Thunderbolt connectie –> (Mini-)DisplayPort apparaat

Dit werkt niet: (Mini-)DisplayPort connectie –> Thunderbolt apparaat

Reacties uitgeschakeld voor Compatibiliteit van Thunderbolt en Mini-DisplayPort