Het verschil tussen een HDMI Splitter en een HDMI Switch

Het viel ons op dat er nogal wat onduidelijk bestaat tussen een HDMI Splitter en een HDMI Switch. Soms worden de eigenschappen van splitters aan switches toegeschreven, wat een miskoop tot gevolg heeft. Graag verhelderen wij in dit artikel waar de apparaten wel en niet voor geschikt voor zijn.

Wat is een HDMI Splitter?

Een HDMI Splitter (hier voordelig te koop) is een apparaat dat met een mediabron (of computer) met een uitgaande HDMI poort verbonden wordt en aan de andere zijde voorzien is van een aantal uitgaande HDMI poorten. Zo zijn er splitters met twee of meer poorten, afhankelijk van jouw behoefte natuurlijk. Het apparaat dupliceert het signaal naar meerdere beeldschermen en is niet instaat om het bureaublad/werkblad uit te breiden.

Een splitter biedt vooral uitkomst in huishoudens en werkomgevingen waar een mediaspeler meerdere tv’s, beamers of beeldschermen van dezelfde content moet voorzien. Bijv. wanneer een film tegelijkertijd in de slaapkamer en woonkamer moet afspelen.

Sommige grafische kaarten van state-of-the-art pc’s zijn voorzien van een functionaliteit die het mogelijk maakt toch een uitgebreide bureaublad te maken van beeldschermen die zijn aangesloten op een splitter. De meeste computers kunnen dit echter niet en kunnen het beeld enkel als gekloond beeld weergeven.

In het geval je toch meerdere HDMI beeldschermen op een computer wilt aansluiten die slechts één HDMI poort bezit, raden we het gebruik van video adapters aan. Stel dat jouw pc wel een vrije VGA poort heeft dan zou een VGA naar HDMI adapter uitkomst kunnen bieden voor het aansluiten van een tweede scherm. De computer herkent het scherm dan als uniek en vergroot het bureaublad.

Wat is een HDMI Switch?

Met een HDMI Switch (hier te koop) kan je meerdere HDMI mediabronnen aansluiten op één beeldscherm. Met behulp van een afstandsbediening of via automatische signaaldetectie wisselt de switch van inputkanaal.

Een switch biedt uitkomst als je meerdere apparaten aan één scherm wilt koppelen, maar slechts één van die apparaten per keer gebruikt.

Bestaat er ook een combinatie tussen een Splitter en een Switch?

Ja, zo’n apparaat noemt men een HDMI Matrix.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen wat het verschil is tussen een splitter en een switch. Bij vragen helpt een van onze experts je graag.

Reacties uitgeschakeld voor Het verschil tussen een HDMI Splitter en een HDMI Switch

Tags: